Få kortlagt din hornhinde med topografi

Hos Sørens Briller har vi altid den seneste teknologi. Derfor har vi bl.a. investeret i en topograf MYAH. Med topografen kan vi tage billeder af hornhinden, som kortlægger hornhindens form meget præcist, samt måle øjets længde, akselængden.

Med topografen kan meget nøjagtigt kortlægge astigmatisme. Den kan bl.a. fortælle os, hvordan dit øje bryder lyset, og om dit syn ser gennem de optimale zoner. De fleste har måske hørt om topografi fra geografitimen og kan huske landskabsbillederne, hvor forskellige farver indikerer højdeforskelle i landskabet, og dermed viser hvordan landskabet er udformet. Det er nøjagtigt samme princip med hornhinde-topografi. Hvor andre maskiner og udmålinger kan fortælle dig, om du har problemer med dit syn, så kan et topografi forklare præcist, hvad problemet er, og hvor det er placeret, hvis det vel at mærke er et hornhinde-relateret problem.

I forhold til bygningsfejl så er det vigtigt at vide, at det ikke kun er graden af bygningsfejlen, der afgør, hvor slem bygningsfejlen er, det er også dens placering på hornhinden. Et topografi-billede laver en præcis opmåling af din bygningsfejl og dens placering. F.eks. så sidder langt de fleste bygningsfejl på hornhinden. I fagsprog kaldes bygningsfejl “astigmatisme” eller “cylinder”, men for nemheds skyld bruger vi ordet “bygningsfejl”.

Men til hvilket formål?

Når vi med en kortlægning af hornhindens overflade kan se den præcise placering af dine bygningsfejl, hvorledes dit øje bryder lyset og om dit syn ser gennem de optimale zoner, så er det en enorm hjælp for din optiker. Den data topografi-billedet giver os, tager vi med, når vi udvælger den bedste løsning til dig.  Placering af bygningsfejlen kan bl.a. betyde meget, når det kommer til hvilken linsetype, men ville få mest gavn af. Des mere info vi har om dit øje, og hvordan dit syn fungerer, des bedre kan vi vejlede dig og tilbyde dig de brille- og kontaktlinseløsninger, der vil give dig det bedst mulige syn. På billedet til højre ses en normal og næste perfekt jævn hornhinde med ingen bygningsfejl eller problematikker

Sådan forstår du topografi-billedet

For at give dig en bedre forståelse for hornhindetypografi, og hvad det kan gøre for dit syn, så har vi fundet to topografi-billeder. Det øverste billede viser en næsten perfekt hornhinden, der som farverne anviser er meget symmetrisk og uden alt for store højdeforskelle. På det nederste billede er der et gulligt og rødt timeglasformet område – det er en cylinder (bygningsfejl). Da det er et billede angives det altså ikke kun, at der er en bygningsfejl, men også hvor bygningsfejlen præcist er placeret. På billedet til højre ses en hornhinde med bygningsfejl. Det røde område indikerer højdeforskellen, der ér bygningsfejlen.

Vi holder øje med din øjensundhed

Der er mange øjensygdomme, der er forbundet med hornhinden. Selvom vi ikke diagnosticerer, så kan et topografi-billede skabe behov for en øjenlægevurdering. Ved mistanke indhenter vi altid en vurdering fra vores tilknyttede øjenlæger. En af de mere kendte hornhindesygdomme er keratoconus. Folk der lider af keratoconus kan opleve synsforstyrrelser, problemer med genskær og lysirritation, og på sigt kan de opleve, at de meget ofte ændrer styrke og får brug for nye briller. Lider man af keratoconus, så er det yderst vigtigt at få taget et topografi-billede regelmæssigt, så vi kan følge udviklingen i sygdommen. Dette har stor betydning for den løsning der bliver anbefalet. Ofte vil en formfast kontaktlinse være den bedste løsning. En mere almindelig problematik kan være udviklingen af nærsynethed hos børn og unge. Er man nærsynet som ung – ofte teenager – så er det normalt, at man stiger i styrke. Her er det vigtig at holde øje med udviklingen, da høje styrker kan medføre følgesygdomme på øjnene, som f.eks. nethindeløsning, der i de værste tilfælde kan medføre blindhed. Denne monitorering skal ikke blot ske ved styrke udmåling, men også ved opfølgende topografi-billeder, hvor optikeren og hvis nødvendigt øjenlægen kan følge udviklingen i nærsynetheden.